آیا کابلهای مسی همچنان بخش ضروری مراکز داده خواهند بود؟

آیا کابلهای مسی همچنان بخش ضروری مراکز داده خواهند بود؟
در صنعت کابلکشی، رقابت بین کابلهای مسی و فیبر نوری بیش از یک دهه است که ادامه دارد. با این حال، با افزایش اندازه مراکز داده و پیچیدگی زیرساختهای کابلکشی، و همچنین سبکتر و کمحجمتر بودن کابلهای فیبر نوری، تقاضا برای استفاده از این کابلها در تجهیزات جدید افزایش یافته است. در مراکز داده بزرگ، سهم کابلهای فیبر نوری حتی به بیش از ۷۰ درصد رسیده است که بسیار بیشتر از کابلهای مسی است. اما آیا کابلهای مسی به طور کامل جای خود را به فیبر نوری خواهند داد؟ پاسخ قطعاً "خیر" است. در این مقاله به بررسی دلایل ضرورت وجود کابلهای مسی در مراکز داده و معرفی انواع مختلف این کابلها خواهیم پرداخت.
چرا کابلهای مسی همچنان بخش ضروری مراکز داده هستند؟
با گسترش اندازه مراکز داده، نیاز به پهنای باند بالاتر نیز افزایش یافته است. کابلهای فیبر نوری با مزایایی مانند سرعت انتقال بالا و پهنای باند عالی، سهم بیشتری در مراکز داده به ویژه در بخشهای backbone به خود اختصاص دادهاند. با این حال، هزینههای سیستمهای فیبر تا میز کار (FTTD)، محیطهای کاربردی کابلهای فیبر و نگهداری آنها بسیار بیشتر از کابلهای مسی است. بنابراین، کابلهای مسی همچنان در بسیاری از کاربردها مانند دسترسی بیسیم، کابلکشی افقی، فناوری PoE، سیستمهای قدرت مبتنی بر LED، دوربینهای دیجیتال و شبکههای سنسوری به طور گسترده استفاده میشوند.
از آنجایی که کابلهای مسی امکان انتقال داده و همچنین تامین برق را فراهم میکنند، میتوانند در کاربردهای Power over Ethernet (PoE) مانند انتقال شبکه افقی برای انتقال صدا و شبکههای داخلی ساختمان و انتهای دستگاه استفاده شوند. علاوه بر این، کابلهای شبکه همچنان در حال پیشرفت هستند. با ظهور استانداردهای کابلهای ۲۵G و ۴۰G (۲۵G/40Gbase-T)، کابلهای مسی قادر به پشتیبانی از پهنای باند تا ۲ گیگاهرتز هستند. همچنین، استاندارد TIA-568.2-D اخیراً کابلهای ۲۸AWG را به ضمیره هنجاری خود اضافه کرده است که این امر توسعه کابلهای نازک ۲۸AWG را در کاربردهای مراکز داده با تراکم بالا تسهیل میکند. استاندارد TIA-568.2-D همچنین MPTL (Modular Plug Terminated Link) را تایید کرده است که به ویژه برای زیرساختهای کابلکشی با عملکرد بالا با استفاده از کابلهایی مانند Cat6a برای نقاط دسترسی بیسیم، دوربینهای مداربسته و غیره استفاده میشود. MPTL امکان اتصال مستقیم کابل به دستگاه را فراهم میکند که این امر رشد کابلهای پچ را تقویت میکند. بنابراین، کابلهای مسی همچنان بخش ضروری مراکز داده خواهند بود.
انواع کابلهای مسی مورد استفاده در مراکز داده
در حال حاضر، انواع مختلفی از کابلهای مسی در بازار موجود است که شامل Cat5e، Cat6، Cat6a، Cat7 و Cat8 میشوند. هر یک از این کابلها برای کاربردهای مختلفی در کابلکشی استفاده میشوند. در ادامه به معرفی مختصری از این کابلها میپردازیم.
کابل Cat5e
کابل Cat5e (Category 5e) توسط TIA/EIA در سال ۲۰۰۱ توسعه یافت تا برخی از ویژگیهای کابل را بهبود بخشد. این کابل برای پشتیبانی از سرعت ۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیه و فرکانس ۱۰۰ مگاهرتز در فاصله ۱۰۰ متری طراحی شده است. کابل Cat5e با تمام دستههای قبلی سازگاری کامل دارد. این کابل که از چهار جفت سیم تشکیل شده است، معمولاً برای سیمکشی ساختمان یا در محیطهای شبکههای خانگی استفاده میشود.
کابل Cat6
کابلهای Cat6 (Category 6) میتوانند از سرعت تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه و فرکانس تا ۲۵۰ مگاهرتز پشتیبانی کنند. این کابلها نسبت به Cat5e دارای روکش ضخیمتری هستند و با کابلهای Cat3 سازگاری ندارند. اگرچه استاندارد اترنت از فاصله تا ۱۰۰ متر پشتیبانی میکند، کابل Cat6 معمولاً در سرعت ۱۰ گیگابیت بر ثانیه کمتر از ۵۵ متر (بسته به میزان تداخل) را پشتیبانی میکند. این کابل برای VoIP بهینه شده است.
کابل Cat6a
کابل Cat6a (Category 6a) از دو برابر پهنای باند فرکانسی کابل Cat6 پشتیبانی میکند و فرکانس استاندارد آن ۵۰۰ مگاهرتز است. کابل Cat6a قادر به پشتیبانی از سرعت ۱۰ گیگابیت بر ثانیه تا فاصله ۱۰۰ متر است. روکش این کابل بسیار مقاوم است و به حذف تداخل ناخواسته (AXT) کمک میکند. با توجه به ضخامت بیشتر نسبت به Cat6، کابل Cat6a انعطافپذیری کمتری دارد و بنابراین برای محیطهای صنعتی مناسبتر است.
کابل Cat7
کابل Cat7 (Category 7) برای سوئیچها، پچ پنلها یا سایر تجهیزات در مراکز داده با تراکم بالا ایدهآل است و از سرعت ۱۰ گیگابیت بر ثانیه در فاصله ۱۰۰ متری پشتیبانی میکند. این کابل همچنین قادر به انتقال تا ۴۰ گیگابیت بر ثانیه در فاصله ۵۰ متر و حتی ۱۰۰ گیگابیت بر ثانیه در فاصله ۱۵ متر است. فرکانس استاندارد این کابل ۶۰۰ مگاهرتز است. این کابل به دلیل محافظت گسترده برای کاهش تضعیف سیگنال، نسبت به نسلهای قبلی سفتتر است. با این حال، این محافظت باعث کاهش انعطافپذیری و مدیریتپذیری کابل Cat7 شده است. علاوه بر این، کابل Cat7 تاکنون به عنوان یک استاندارد کابل برای ارتباطات دوربرد تایید نشده است.
کابل Cat8
کابل Cat8 (Category 8) نسل بعدی استاندارد کابلکشی مسی twisted-pair است که توسط ANSI/TIA-568-C.2-1 مشخص شده است. این کابل در فرکانس تا ۲ گیگاهرتز (۲۰۰۰ مگاهرتز) برای فاصله تا ۳۰ متر کار میکند. ظاهر فیزیکی کابل Cat8 شبیه به کابلهای دسته پایینتر است و همچنان با اتصالات RJ45 خاتمه مییابد. کابل شبکه Cat8 همچنین با نسخههای قبلی خود سازگاری دارد. این کابل برای پشتیبانی از کاربردهای ۲۵GBASE-T و ۴۰GBASE-T طراحی شده است و برای شبکههای محلی کوچک یا متوسط، به ویژه برای اتصالات سوئیچ به سرور در مراکز داده مناسب است.
فناوری کابلهای مسی به طور مداوم در حال تحقیق و توسعه است تا نیازهای آینده را برآورده کند. کابلهای مسی همچنان در کاربردهایی مانند انتقال صدا، شبکههای داخلی ساختمان، کابلکشی افقی، PoE، اینترنت اشیا (IoT) و غیره امیدوارکننده هستند. بنابراین، بدون شک کابلهای مسی به طور کامل جای خود را به فیبر نوری نخواهند داد و شما میتوانید با خیال راحت بر اساس نیازهای خود از کابلهای مسی استفاده کنید.